Kmínovky
10. 4. 2007
Kmínová polévka I
2 polévkové lžíce kmínu na 1 litr vody, povařit.
V druhém hrnci na másle podusím nastrouhanou mrkev, zaliji kmínovou vodou, posolím, a při varu zavařím vajíčko.
Prý se může dělat i z klasikého vývaru z masa.
Pokud se použije drcený kmín, může v polévce zůstat, a odpadá příprava "kmínové vody".
Dochutit se také může masoxem či podobným dochucovadlem.
Kmínová polévka II.
200 g brambor
1 vejce
4 lžíce kmínu
1,5 l vody
1 kostka bujónu
celerová nať
1 mrkev
petrželka
1 malá cibule
mletý pepř a sůl
1 Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a spolu s kořením, bylinkami, solí, pepřem, bujónem, a nadrobno nakrájenou mrkví dáme vařit. Podle chuti můžeme přidat jíšku, maggi nebo jiné oblíbené koření.
Čaj na prdíky
3 díly fenyklu
2 díly anýzu
1 díl kmínu
koření smíchat. Na jeden hrnek dát vrchovatou čajovou lžičku.
2 polévkové lžíce kmínu na 1 litr vody, povařit.
V druhém hrnci na másle podusím nastrouhanou mrkev, zaliji kmínovou vodou, posolím, a při varu zavařím vajíčko.
Prý se může dělat i z klasikého vývaru z masa.
Pokud se použije drcený kmín, může v polévce zůstat, a odpadá příprava "kmínové vody".
Dochutit se také může masoxem či podobným dochucovadlem.
Kmínová polévka II.
200 g brambor
1 vejce
4 lžíce kmínu
1,5 l vody
1 kostka bujónu
celerová nať
1 mrkev
petrželka
1 malá cibule
mletý pepř a sůl
1 Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a spolu s kořením, bylinkami, solí, pepřem, bujónem, a nadrobno nakrájenou mrkví dáme vařit. Podle chuti můžeme přidat jíšku, maggi nebo jiné oblíbené koření.
Čaj na prdíky
3 díly fenyklu
2 díly anýzu
1 díl kmínu
koření smíchat. Na jeden hrnek dát vrchovatou čajovou lžičku.