Když už doma nic moc není
10. 4. 2007
Buřtražniči
Na kolečka nakrájíme rohlíky, buřty, a cibuli (tu někdy krájím na takové kousky, které se dají napichovat), na kostičky eidam.
Napichujeme na špejli v tomto pořadí: rohlík, sýr, buřt, cibule, rohlík, sýr...... Je důležité, aby byl sýr za rohlíkem, pže se krásně vpije do toho rohlíku. Pak to stlačíme k sobě , obalíme v těstíčku z mouky a vajec (konzistence taková, aby to trochu ulpívalo na špízu) a osmažíme.
Mají rády hlavně děti, dá se to stahovat ze špejle a jinak se v tom rochnit.
Papriky plněné sýrem
Trochu finančně náročnější, ale dobré.
Bílé papriky plníme směsí ze sýra (eidam), šunky a sladké papriky. Sýr a šunku krájíme na kostičky. Papriky musíme zavíčkovat pomocí špejle, jinak to vytéká. Pečeme v troubě na másle a oleji, možno podle potřeby trochu podlít. Výborný je k tomu brambor.
Houbové fleky
Koupíme pytlík Dobrý hostinec. Uvaříme trochu těstovin a smícháme s Dobrým hostincem. Přidáme na kousky pokrájené žampióny a místo 1 vejce dáme vejce 3. Ochutíme Podravkou a nikdo nepozná, že je to z pytlíku.
Studentské řízky
Asi znáte, ale kdyby ne, musíte vyzkoušet.
Dvě 5milimetrová kolečka dáme na sebe a mezi ně vložíme plátek sýra. Obalujeme jako řízek a podáváme s br. kaší. Výborné dětské jídlo.
Nastavovaná br. kaše
Asi také znáte od babiček, ale kdyby ne.
Je to bramborová kaše, do které se vmíchá utřený česnek, majoránka a vařené kroupy. Můžete použít různé velikosti kroupů, pokaždé to vypadá aspoň jinak. Podáváme s opečeným párkem. Zbožňuji toto jídlo chudých.
Přesbidlo aneb Grenadýrmarš
Všude to nazývají jinak. Pochází snad z Francie, jedli vojáci.
Uvaří se brambory a ušťouchají se na hrubší kousky. Přidají se uvařené těstoviny (měly by být fleky, ale já líná dávám i vřetýnka) a osmahnutá cibulka. Osolíme. Zamíchá se a podává se také s opečeným buřtem. Opět jídlo chudých, co dům dá.
Zeleninový salát s vejci
Je to vlastně takový balkán, do kterého se vmíchá majolka a nakrájená vajíčka a jí se to s čerstvým rohlíkem.
Chleba v županu
Musíte znát, někdo o tom psal na netu. Chléb obalíte ve vajíčku a smažíte. Mažete hořčicí nebo kečupem. Mají rády děti, super se tím všechno zafláká.
Bramborová roláda
Je to výtečné, ale ne příli rychlé. Ale já zaměstnaná žena dělám knedle z pytlíku, takže to jde. Vitana je nejlepčí, jiné jsou jak od pana Tau.
Normálně uválím placku a pokladu ji ze dvou třetin šunkou a sýrem. Druhou pak pomažu špenátem a přidám šunku nebo sýr. Zavinu, konec přitlačím a vařím. Pak se to nakrájí na kolečka a vypadá to krásně na řezu. Posype se osmaženou cibulkou. Dáváme k tomu zbytek toho špenátu.
Slaný štrůdl
Dvě šišky z listového těsta plním stejným způsobem.
Párečky v županu
Do listového těsta zabalím párečkya upeču. Mají rády děti.
Plněné br. knedlíky
Z br. těsta děláme kulaté knedlíky plněné širšími kolečky z buřtů. Podáváme se špenátem a osmaž. cibulkou.
Těstoviny s nivou
Jakékoli těstoviny uvaříme a smícháme s nakrájenou nivou a šunkou. Můžeme zapéct. Podáváme s kečupem.
To samé dělám s balkánem, ale bez šunky.
Vynikající zdravý salát
Uvaříme barevné těst., hodíme do mísy. Na olivovém oleji osmažíme na kolečka nakrájený pórek, do mísy. Na olivovém oleji osmažíme na 1 cm pokrájené krabí tyčinky a zaprášíme červ. paprikou. Na kostky pokrájíme nivu. Vše promícháme v míse, osolíme a opepříme. Je to bez majonézy na olivov. oleji (nešetříme), tudíž zdravé. Netradiční chuť, ale moc dobré.
Dánský salát
Uvaříme velké mušle a smícháme s nabobtnalou sojovou rýží (v nálevu z masoxu třeba, vyždímat a slít). Přidáme na kousky zelenou papriku a majolku ochucenou solí, pepřem a kari (nešetříme, musí to mít celé žlutou barvu)
Těstovinový salát
Malé mušle smícháme s na kostky cibulkou, nastrouhaným sýrem, na kostky červenou paprikou, okurkou, šunkou a cibulkou. Přidáme majolku. Majonézu je možné v obou případech říznout bílým jogurtem.
Na kolečka nakrájíme rohlíky, buřty, a cibuli (tu někdy krájím na takové kousky, které se dají napichovat), na kostičky eidam.
Napichujeme na špejli v tomto pořadí: rohlík, sýr, buřt, cibule, rohlík, sýr...... Je důležité, aby byl sýr za rohlíkem, pže se krásně vpije do toho rohlíku. Pak to stlačíme k sobě , obalíme v těstíčku z mouky a vajec (konzistence taková, aby to trochu ulpívalo na špízu) a osmažíme.
Mají rády hlavně děti, dá se to stahovat ze špejle a jinak se v tom rochnit.
Papriky plněné sýrem
Trochu finančně náročnější, ale dobré.
Bílé papriky plníme směsí ze sýra (eidam), šunky a sladké papriky. Sýr a šunku krájíme na kostičky. Papriky musíme zavíčkovat pomocí špejle, jinak to vytéká. Pečeme v troubě na másle a oleji, možno podle potřeby trochu podlít. Výborný je k tomu brambor.
Houbové fleky
Koupíme pytlík Dobrý hostinec. Uvaříme trochu těstovin a smícháme s Dobrým hostincem. Přidáme na kousky pokrájené žampióny a místo 1 vejce dáme vejce 3. Ochutíme Podravkou a nikdo nepozná, že je to z pytlíku.
Studentské řízky
Asi znáte, ale kdyby ne, musíte vyzkoušet.
Dvě 5milimetrová kolečka dáme na sebe a mezi ně vložíme plátek sýra. Obalujeme jako řízek a podáváme s br. kaší. Výborné dětské jídlo.
Nastavovaná br. kaše
Asi také znáte od babiček, ale kdyby ne.
Je to bramborová kaše, do které se vmíchá utřený česnek, majoránka a vařené kroupy. Můžete použít různé velikosti kroupů, pokaždé to vypadá aspoň jinak. Podáváme s opečeným párkem. Zbožňuji toto jídlo chudých.
Přesbidlo aneb Grenadýrmarš
Všude to nazývají jinak. Pochází snad z Francie, jedli vojáci.
Uvaří se brambory a ušťouchají se na hrubší kousky. Přidají se uvařené těstoviny (měly by být fleky, ale já líná dávám i vřetýnka) a osmahnutá cibulka. Osolíme. Zamíchá se a podává se také s opečeným buřtem. Opět jídlo chudých, co dům dá.
Zeleninový salát s vejci
Je to vlastně takový balkán, do kterého se vmíchá majolka a nakrájená vajíčka a jí se to s čerstvým rohlíkem.
Chleba v županu
Musíte znát, někdo o tom psal na netu. Chléb obalíte ve vajíčku a smažíte. Mažete hořčicí nebo kečupem. Mají rády děti, super se tím všechno zafláká.
Bramborová roláda
Je to výtečné, ale ne příli rychlé. Ale já zaměstnaná žena dělám knedle z pytlíku, takže to jde. Vitana je nejlepčí, jiné jsou jak od pana Tau.
Normálně uválím placku a pokladu ji ze dvou třetin šunkou a sýrem. Druhou pak pomažu špenátem a přidám šunku nebo sýr. Zavinu, konec přitlačím a vařím. Pak se to nakrájí na kolečka a vypadá to krásně na řezu. Posype se osmaženou cibulkou. Dáváme k tomu zbytek toho špenátu.
Slaný štrůdl
Dvě šišky z listového těsta plním stejným způsobem.
Párečky v županu
Do listového těsta zabalím párečkya upeču. Mají rády děti.
Plněné br. knedlíky
Z br. těsta děláme kulaté knedlíky plněné širšími kolečky z buřtů. Podáváme se špenátem a osmaž. cibulkou.
Těstoviny s nivou
Jakékoli těstoviny uvaříme a smícháme s nakrájenou nivou a šunkou. Můžeme zapéct. Podáváme s kečupem.
To samé dělám s balkánem, ale bez šunky.
Vynikající zdravý salát
Uvaříme barevné těst., hodíme do mísy. Na olivovém oleji osmažíme na kolečka nakrájený pórek, do mísy. Na olivovém oleji osmažíme na 1 cm pokrájené krabí tyčinky a zaprášíme červ. paprikou. Na kostky pokrájíme nivu. Vše promícháme v míse, osolíme a opepříme. Je to bez majonézy na olivov. oleji (nešetříme), tudíž zdravé. Netradiční chuť, ale moc dobré.
Dánský salát
Uvaříme velké mušle a smícháme s nabobtnalou sojovou rýží (v nálevu z masoxu třeba, vyždímat a slít). Přidáme na kousky zelenou papriku a majolku ochucenou solí, pepřem a kari (nešetříme, musí to mít celé žlutou barvu)
Těstovinový salát
Malé mušle smícháme s na kostky cibulkou, nastrouhaným sýrem, na kostky červenou paprikou, okurkou, šunkou a cibulkou. Přidáme majolku. Majonézu je možné v obou případech říznout bílým jogurtem.